Samenstelling van inmaakkruiden
De samenstelling van inmaakkruiden kan verschillen maar onderstaand recept vind je een heerlijke, uitgebalanceerde combinatie. Gebruik geen sterke kruiden zoals tijm, steranijs of rozemarijn om in te maken. Wil je de kleur van groenten wat geel maken dan kun je een halve theelepel kurkumapoeder toevoegen aan onderstaand recept. Voor rood gebruik je een theelepel paprikapoeder.
Inmaken is eeuwenoude techniek om eten te bewaren. Goed ingemaakt eten kan één seizoen tot wel tot wel enkele jaren worden bewaard. Deze mix van inmaakkruiden is heel geschikt voor het zelf inmaken van bijvoorbeeld augurken, tomaten, gekookte eieren, rode bietjes, courgettes, knoflook of uien. Daarnaast kun je inmaakkruiden gebruiken om een heerlijke kruidenazijn maken.
Ingrediënten inmaakkruiden
Bereiden
Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden.Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn
Recept voor inmaken
Het onderstaande recept is een manier om groenten zoals augurken, rode bietjes, courgettes, knoflook of uien in het zuur te leggen. Wil je de groenten in zoetzuur inmaken voeg dan 125 gram rietsuiker toe aan de ingrediënten toe.
Ingrediënten
Bereiden
Was de augurken (of andere groenten) grondig.Laat ze vervolgens twee nachten in zout water liggenMeng de kruiden met de azijn en kook deze gedurende 10 minuten.Neem schone glazen potten en leg de augurken (of andere groenten) hierin.
Schenk de azijn hierover totdat ze helemaal bedekt zijn en sluit de potten luchtdicht..
Recept kruidenazijn
Deze kruidenazijn is heerlijk als dressing maar ook geschikt om in te maken.
Ingrediënten
Bereiden
Breng de azijn samen met de inmaakkruiden aan de kook Laat de azijn iets afkoelen en zeef de kruiden eruit Schenk de azijn in een steriele fles en sluit deze af.
Gebruik de kruidenazijn binnen drie maanden.