Menu & Recepten
           

LEIDSE HUTSPOT MET KLAPSTUK.

INGREDIENTEN:

  • 400 g gedroogde witte bonen
  • 800 g klapstuk
  • 250 g spekblokjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 500 g pastinaak, geschild
  • 500 g winterwortel, geschild
  • 500 g uien, in ringen
  • 100 g piccalilly, voor erbij

Bereiding:

Week de bonen een nacht in ruim water. Bestrooi de klapstuk met zout en peper en leg hem onder in een ruime pan. Voeg het weekvocht, de spekjes, laurier en kruidnagel toe en breng het gerecht aan de kook.Schuim het oppervlak af met een schuimspaan. Laat het vlees op laag vuur ± 1 uur sudderen. Voeg de bonen toe en voeg eventueel wat extra water toe, de bonen moeten ± 2 cm onder water staan. Breng het gerecht aan de kook en laat alles nog ± 45 minuten zachtjes koken.Snijd intussen de pastinaak en wortel in dunne plakken. Voeg ze samen met de uien toe en kook het gerecht nog ± 30 minuten tot de groenten gaar zijn.Giet de hutspot af en vang het kookvocht op. Doe het over in een koekenpan en kook het in tot er nog 100 ml van over is. Neem de klapstuk uit de pan en schep hem met de jus in een schaal. Schep de bonen, groenten en spek goed door elkaar en serveer bij het vlees. Geef er de piccalilly bij.

Haagse bluf 4 personen.

  • 3 eiwitten
  • 100 Gram suiker
  • 2 Deciliter rodebessensaus
  • 4 Beschuiten

Bereidingswijze

Klop de eiwitten stijf met een electrische mixer. Voeg langzaam de suiker toe, blijf kloppen, en vervolgens het rode bessensap, blijf steeds kloppen. Verdeel het mengsel over vier beschuiten en garneer met een takje bessen of wat jam.

bron onbekend


Haagse hopje
 
Ingrediënten

  • 400 gram stroop
  • 1 kilo suiker
  • 2,5 dl slagroom
  • 250 gram boter
  • 5 dl koffie

 
Bereidingswijze
Vet een bakplaat in met boter en zet behoorlijk sterke koffie.
Dan brengt u de koffie aan de kook in een pan van gietijzer met dikke bodem.
U doet er stroop en suiker bij en mengt dat goed.
Nu de slagroom en boter erbij doen.
Blijf roeren en laat de massa indikken.
De massa is dik genoeg als een druppeltje ervan snel een bolletje wordt in koud water.
Nu giet u de ingedikte ‘brij’ over de bakplaat, ca. 1 cm dik.
Dan de plak in stukjes snijden van zo’n 1,5 bij 1,5 cm.
Laat het helemaal afkoelen.
Tot slot de brokjes ‘koffie’ los maken en in een goed afsluitbaar bakje doen.
Bron: eten-en-drinken.infonu.nl

 

Dordtse raasdonders

Ingrediënten


  • 500 gram gedroogde kapucijners, water, zout, 
  • 2 grote gesnipperde uien 
  • 200 gram in dobbelsteentjes gesneden mager ontbijtspek 
  • 50 boter, 
  • 1/4 theelepel salie 
  • 1/4 theelepel rozemarijn 
  • 1/4 theelepel bonenkruid 
  • 1/4 theelepel majoraan 
  • 1/4 theelepel basilicum 
  • 2 eetlepels citroensap 
  • 2 eetlepels honing 
  • 3 eetlepels stroop

Bereidingswijze
Laat de kapucijners in een pan met ruim water 1 nachtje in de week staan.
Kook ze gaar, met wat zout, in het weekwater. 
Bak de spek en ui bruin in de boter. 
Doe dan de rest van de ingrediënten er bij en laat het geheel inkoken zodat er een stropachtige massa ontstaat. 
Roer dit door de afgegoten kapucijners.
Bron: Onbekend

 Noortuks Zeekaakie.

Ingrediënten

  • 110 gram maizena 
  • 50 gram roomboter 
  • kwart theelepel bakpoeder 
  • 100 gram poedersuiker 
  • 1 ei 
  • halve eetlepel citroenrasp 
  • 1 dl melk kwart eetlepel lavendelkruid (gehakt) 
  • eetlepel kruizemunt (gehakt) 
  • de vulling
  • 100 gram roomkaas 
  • 150 gram poedersuiker 
  • halve limoenrasp 
  • 1 eetlepel kruizemunt  

Bereidingswijze

Maak een koekdeeg door ei, boter, poedersuiker en citroenrasp mengen. Voeg de maizena en bakpoeder toe. Voeg een scheutje melk toe voor een soepel deeg. Voeg dan de gehakte lavendelkruiden en kruizemunt toe en kneed dit door het deeg.Laat het deeg opstijven in de koelkast.Rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Steek ronden schijven 6 cm uit. Leg op een bakplaat en bak ca. 20 minuten op 180 graden. Laat afkoelen. Meng de room boter, poedersuiker, limoenrasp en kruizemunt tot een zachte mousse.Plak 2 kaakies met wat mousse aan elkaar en klaar is het "Noortuks Zeekaakie"Bron: noordwijkshapje.nl - Zeekaakie van Thom Geerlings.

Flakkeese appeltaart
 
Ingrediënten 
de bodem

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram havermout
  • 500 gram bruine basterdsuiker
  • 400 gram gesmolten boter
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei

de vulling  

  • 1,5  kg appels 
  • 100 gram rozijnen
  • 1 eetlepel kaneel                                                                                                 
  • 3 eetlepels suiker

 
Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 175 graden en bak ook daar in.
Schil de appels.
Kneed alles voor de bodem door elkaar.
Leg dit deeg op de bakplaat (met bakpapier) en wrijf het glad met een natte lepel.
Schil en rasp de appels en doe daar de rozijnen, kaneel en de suiker doorheen.
Doe de massa op de deegbodem en wrijf dit glad.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak het in ca. 1 uur mooi bruin en gaar.
Bron: Onbekend