Menu & Recepten
           

Zalm uit de oven 4 personen.

Ingrediënten. 

  • 4 mootjes zalm vers met vel(100 gram per stuk).
  • 8 nestjes mie.
  • 40 gram roomboter.
  • 250 muilliter crème fraishe.
  • 1 kop groentebouillon van .blokje
  • 1 ui.
  • 2 rode paprika's.
  • 1 theelepel gerookte paprika poeder.(la chinta)
  • 1 theelepel dille topjes.
  • 1 citroen.
  • peper uit de molen.
  • zout naar smaak.
  • allesbinder.

Bereidingswijze.

verwarm de oven voor op 140 graden. Neem een koekenpan en verwarm de boter op een middel groot vuur, schil en snipper de ui. Spoel de paprika, verwijder de kroon en de zaadlijsters snij de paprika in stukjes. Bak de ui en paprika in de boter voeg de kop bouillon toe met de paprika poeder. Laat de saus zachtjes garen. Neem de mootjes zalm rasp er wat citroen schil over met wat peper uit de molen en zout naar smaak. Lig de zalmmootjes in een oven schotel (sprenkel wat olijf olie op de bodem).Plaats de schotel in de oven 20 minuten. Kook ondertussen de mie volgens de gebruiksaanwijzing op pak.


De saus afmaken met de crème fraishe niet meer laten koken eventueel binden met allesbinder. Zalm opdienen op een bord met de mie, giet wat saus over de mie.

Maak het af met wat dille topjes over het gerecht.

La Chinata

 

Gravad Lax.

Ingrediënten.

  • 1000 gram verse zalm filet met vel, gesneden in twee gelijke stukken.
  • 4 eetlepels zeezout
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels gekeusde zwarte peperkorrels
  • 6 eetlepels gehakte verse dille

Bereiding

Maak een mengsel van zeezout, suiker, gekneusde pepekorrels en gehakte dille.

Leg èèn van de zalmfilets met de huidzijde op dubbel gevouwen aluminiumfolie. Verdeel hier hetkruidenmengsel over, leg de tweede zalmfilet er bovenop. Vergeet niet ook de zijkanten van de filets met het kruidenmengsel af tedekken. Maak een stevig pakketje in aluminiumfolie van de vis met de kruiden. Doe er een plastic zak omheen om het vochtop te vangen en verpak het geheel nog eens in bv een droge keukendoek. Leg dit zalmpakketje tussen twee plaatjes die groter zij dan het pakketje en belast het meteen zwaar voorwerp om de vis goed aante drukken. Leg het geduurende 24-48 uur in de koelkast, en draai het ogeveer eens in de 6 uur om.

Verwijder daarne de verpakking van de zalm en shrap met de achterkant van een mes het dille mengsel van de zalm. Snij hierna de zalm met een trancheermes in dune plakjes overdwarse plakjes. Tip! Presenteer de zalm met een mosterd honing sausje ,geroosterd brood en boter.

drink er een gekoelde witte wijn bij bv een boutgone chardonnay; pinot noir of chabis.