Menu & Recepten
           

Vijfschaft uit Utrecht

Ingrediënten.

  • 200 gram gedroogde bruine bonen 
  • 400 gram winterpeen 
  • 2 uien 
  • 2 zure appels 
  • 750 gram aardappelen 
  • 1 theelepel zout 
  • 200 gram gerookt buikspek, in dobbelsteentjes gesneden 
  • 1 rookworst (vers van de slager)
  • 1 theelepel maizena of wat allesbinder

Bereidingswijze.

Zet de bonen een dag in de week. Breng ze aan de kook met water en zout en laat ze in ongeveer 30 minuten bijna gaar koken. Maak intussen de groenten klaar: schrap de wortel en snijd hem in dobbelstenen; schil de ui en snijd hem in stukjes; schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in schijfjes; schil de aardappels en snijd ze in dobbelstenen. Voeg de groenten aan de bonen toe, en laat ze een half uur mee koken. Laat de rookworst de laatste 15 minuten meekoken. Bak de spekjes uit tot ze knapperig zijn. Giet het kookvocht van de groenten af en bind het met maïzena Of allesbinder. Serveer het als saus. Doe de groenten in een schaal. Leg de rookworst in plakjes met de spekjes op de groenten. Hier kunt u content plaatsen.