Menu & Recepten
           

Gegrilde tarbot met Noilly Pratsaus 

4 personen.

Ingrediënten

  • 4 tarbotfilets (à 150 gram)
  • zout en versgemalen peper
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • Noilly Pratsaus:
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram roomboter
  • 1 laurierblad
  • 6 peperkorrels
  • ½ dl droge witte wijn
  • 2 dl visfond of visbouillon
  • 2 eetlepels Noilly Prat (of pernod of witte vermout)

Bereiding

Spoel de visfilets af onder koud water en dep ze droog. Bestrooi de tarbotfilets met peper en zout. Meng de olijfolie met citroensap en besprenkel de vis ermee. Pel voor de saus het sjalotje en de knoflook en snipper ze fijn. Verhit 1 eetlepel boter en fruit hierin het sjalotje en de knoflook. Voeg laurierblad, peperkorrels, wijn en visfond toe en laat het tot de helft inkoken. Zeef de vloeistof en breng deze aan de kook met de Noilly Prat. Roer blokjes boter met de garde of staafmixer erdoor. Houd de saus warm zonder te koken. Rooster de visfilets onder een voorverwarmde grill in de oven of in een hete grillpan 2-3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de filets. Serveer de gegrilde tarbot met de Noilly Pratsaus. 

Lekker met gekookte krielaardappels met broccoli of groene asperges.

Spaans visstoofpannetje met tarbot 4 personen.

 

Ingrediënten

  • 600 g tarbotfilet zonder vel
  • 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 150 g snijbonen, in reepjes
  • 1 buisje saffraan (inhoud 0,05 g)
  • 125 ml droge sherry
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
  • 75 g zwarte olijven zonder pit
  • 275 g gele rijst
  • 2 el fijngehakte peterselie

Bereiding

Verhit in een braad- of hapjespan de olijfolie. Fruit de knoflook. Bak de paprika en snijbonen 2 minuten mee. Voeg de saffraan en sherry toe en kook 2 minuten zachtjes. Voeg de tomaten met het sap en de olijven toe. Breng aan de kook. Druk de tomaten met een spatel fijn. Laat de tomatensaus 10 minuten zachtjes koken. Voeg zout en peper naar smaak toe. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen gaar. Leg de tarbotfilet in de tomatensaus. Stoof de vis met de deksel op de pan in 8 minuten zachtjes gaar. Bestrooi het vispannetje met de peterselie en serveer met de rijst.