Menu & Recepten
           

Stoofpot Vinkenlap.


Ingrediënten:6 personen

  • 1200 gram Rundvlees vinkenlap.
  • 1 Chorizo worst 250 gram "echte".
  • 75 gram boter.
  • Scheut olijfolie.
  • 0,7 Kalfsjus of rundfond.
  • 1 fles Malbec.
  • 2 Knoflook bollen.
  • 2 Laurierblaadjes.
  • 6 Jeneverbessen.
  • 4 Kruidnagels.
  • bosje verse Blad peterselie.
  • 1 Spaanse peper.
  • 2 sjalotten.
  • grof Zeezout.
  • peper en zout naar smaak.
  • 1 zoete aardappel.
  • 300 gram krielaardappeltjes.
  • Groene Asperges.
  • Snijbonen.

Bereidingswijze.

Start met de knoflookbollen snij de kop van de knoflook zodat er het bovenste gedeelte van de teentjes open liggen. Strooi nu zout en peper in de opening overgiet het met wat olijfolie ,wikkel vervolgens de bollen in aluminiumfoelie. Plaats de bollen in een voorverwarmde oven 160 graden ongeveer 20 minuten. Neem ondertussen een grote braadpan met deksel (let op hij moet wel in de oven kunnen)en braad hier in aan de vinkenlap in de roomboter met flinke scheut olijfolie zout en peper naar smaak. Snij nu de Chorizo worst in plakjes. Haal de vinkenlap uit de braad pan en braad de worst even aan. Nu is de Malbec en de kalfsjus aan de beurt gooi van beide de helft in de pan bij de worst ,het laurier blad, jeneverbessen en de kruidnagels mogen in de pan. Het vlees mag terug in de pan en als laatste de knoflook uit de oven(knijp de bollen uit boven de pan alleen de teentjes mogen er in) doe het restant malbec en kalfjus er bij, het vlees moet onder zijn gedompeld. Plaats de pan in de oven voor minimaal 6.5 uur op 90 graden.

Schil de zoete aardappel snij hem in blokjes naar de grote van halve krielaardappeltjes. De kriel aardappels wassen en halveren , vervolgens de aardappel en krieltjes frituren mag ook in de airfryer niet te gaar. Deze aardappels gebruiken we pas weer als het vlees uit de oven komt.

Als het stoofvlees gegaard is in de oven halen we het vlees en de worst uit de pan en snijden we het vlees in stukjes/brokken naar wens. De jus zetten we op het vuur met deksel er af en laten het vocht er uit koken zo dat de jus stroperig word eventueel kan er naar behoefte wat allesbinder worden toegevoegd. Het vlees mag terug in de pan samen met de aardappel en krieltjes.

Pel de sjalotten en snij in stukjes verwijder de kroon en de zaadlijsten van de Spaanse peper en snij deze in zeer dunne ringetjes de blad peterselie fijn snijden deze drie ingrediënten worden bij het opdienen op het bord over het stoofpotje gestrooid samen met wat grof zeezout.

Lekker voor er bij , zijn wat gestoofde groene asperges en snijbonen dit is geheel uw keus.Tip! snij de snij bonen eens in de lengte met een fijn schiller leuk resultaat op het bord.


P.S.We kunnen het gerecht ook laten afkoelen en voor het opdienen nog even opwarmen doe dan de aardappels er pas bij voor dat u gaat warm maken.