Menu & Recepten
           

Stamppot Koolraap.

Ingrediënten.

  • 1 kilo Aardappelen bloemige
  • 1 kilo  Koolraap (= +_ 700 gram in blokjes)
  • 1 grote ui (fijngesnipperd)
  • 1 kopje Melk
  • 75 gram boter
  • Franse Mosterd
  • Nootmuskaat ,Zwarte ,peper en Zout naar smaak.
  • 400 gram gerookt spek of casselerrib.

Bereidingswijze.

Doe de aardappels (klein snijden)in een grote kookpan en doe er zoveel water(zout) bij dat ze net onder staan. Voeg de koolraap  gesneden toe zodat de aardappels bedekt zijn(met de spek bovenop). Leg deksel op de pan, breng aan de kook en laat 30 minuten koken of tot aardappelen gaar en rapen (beet)gaar zijn. Giet de aardappelen en koolraap af (wanneer ze gaar zijn)op een vergiet(bewaar het spek in een stuk aluminium folie). Verhit ondertussen, in dezelfde kookpan, een klontje boter en fruit hierin de uisnippers op een matig vuur tot ze lichtbruin/glazig zijn. Doe de aardappelen en koolraap terug in de pan bij de uien en stampen . De melk met boter geleidelijk toevoegen: de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappelen en hoe smeuïg men de massa wilt. Roer door elkaar met een pollepel. Breng op smaak met peper, zout, en nootmuskaat en schep alles nog eens door elkaar.

Serveren met mosterd en het spek aan schijfjes.

Je kan deze stamppot ook opdienen met gebakken speklappen lekker de jus er bij over de stamppot.

   

 

Koolraap, een vergeten groente, behoort tot de familie van de kool en vaak verward met knolraap. Vanaf oktober tot maart is koolraap volop verkrijgbaar. Onder de ruwe schil van de koolraap zit geel en geurig vruchtvlees dat gekookt of gestoofd gegeten wordt. Het gekookt of gestoofd vruchtvlees heeft een zacht, zoetig en bijzonder aromatische smaak.
Weinig mensen zullen dit gerecht nog eten of al ooit gegeten hebben, maar het is heerlijk. Deze voedzame stamppot van gekookte aardappelen en gekookte blokjes koolraap is gemakkelijk te bereiden en erg smaakvol. Zeker het proberen waard op koude winterdagen. En deze, maar ook alle andere stamppoten, is de tweede dag zelfs nog lekkerder.

 
 
 
E-mailen
Info