Traditionele Spakenburgse koeken.
Ingrediënten:
300 gram Zeeuws bloem of bloem van de plaatselijke molenaar.
160 gram patentbloem.
340 gram Basterdsuiker.
225 gram margarine. (b.v. Zeeuws meisje, bleuband ect.)
8.4 Backing soda.
1 gram Ammonium Bicarbonaten.
2 gram zout.
1 eetlepel water.
1 dopje vanille aroma (eventueel voor de smaak)
Bereiding: meng alle de ingrediënten tot een deegbal. laat het deeg een nachtje rusten op een koele plaats.
kneed het deeg nog een keer licht en rol het uit in een lap van 5 millimeter dik, steek er ronde schijven uit van ongeveer 8 centimeter doorsnee.(gebruik eventueel een deksel van een suiker of koffiebus). herhaal dit proces telkens weer tot deeg het allemaal op is. resultaat ongeveer 12 koeken.
lig de deeg rondjes op een bakplaat en laat voldoende ruimte tussen de koeken, deze zullen rijzen en uitvloeien.
bak de koeken gaar in een voorverwarmde oven 180 graden, baktijd 15 tot 18 minuten naar keuze licht of extra harde plakken.