Menu & Recepten
           

Gebakken schol met preistamppot 

4 personen.


Ingrediënten

  • 750 gram kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 600 gram scholfilet
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 500 gram prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels citroensap
  • 50 gram hazelnoten
  • 2 sneetjes oud witbrood, verkruimeld
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eiwit
  • 50 gram boter
  • Peper en zout

Bereiding

Snijd de prei in stukjes en hak de knoflook en hazelnoten fijn. Kook de aardappels met wat zout gaar. Verhit 4 eetlepels olijfolie en roerbak hierin de prei en knoflook ongeveer 3 tot 4 minuten. 

Besprenkel de scholfilets met citroensap en bestrooi met peper en zout. Meng hazelnoten, broodkruim en kerriepoeder. Klop het eiwit los met 1 eetlepel water, peper en zout. Verhit de boter en de rest van de olijfolie. Haal de schol eerst door eiwit en daarna door het hazelnoot-broodmengsel. 

Bak de schol in 2 tot 3 minuten per kant goudbruin en gaar. Stamp intussen het preimengsel door de gare aardappels en breng op smaak met peper en zout. Leg de schol op de preistamppot.


Gebakken scholfilet met kleurige paprika 4 personen.

Ingrediënten

  • 500 gram scholfilets
  • 1 sjalotje
  • 2 tenen knoflook
  • 1 gele paprika
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels tijm
  • 1 ei
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 50 gram paneermeel
  • ½ blikje tomaatstukjes
  • zout en versgemalen peper

Bereiding

Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in kleine blokjes. Verhit in een pan 2 eetlepels olijfolie en schep het sjalotje, knoflook, paprika en tijm erdoor. Zet de deksel op de pan en smoor de paprika in ca. 5 minuten heel zachtjes gaar. Voeg de tomaatblokjes toe en laat dit 10 minuten zachtjes smoren.Voeg zout en peper naar smaak toe. Halveer de scholfilets in de lengte. Klop in een diep bord het ei los met zout, peper en paprikapoeder. Wentel de scholfilets eerst door het ei en daarna door het paneermeel. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de scholfilets in ca. 6-8 minuten mooi bruin en gaar, keer ze halverwege. Leg de scholfilets op vier borden en schep de paprika erover. Lekker met rijst en een groene salade.