Menu & Recepten
           
Portugal Cataplana.

Wat je nodig hebt voor 6-8 personen

Ingrediënten

3 rode paprika’s
olijfolie
2 chorizo, in medium stukken gesneden
3 kipfilet of 6 kippendijen zonder bot, in medium stukken gesneden
4 grote uien, grof gesneden
2 winterwortels, ook in stukken
4 tenen (of meer) knoflook, grof gesneden
1kg schelpen (naar keuze), afgespoeld
500gr ongekookte grote garnalen, afgespoeld
2 blikken tomatenblokjes
1 laurierblad
piri piri (olie met chili)
1 volle tl paprikapoeder
zwarte peper
zeezout
grof geknipte koriander (of eventueel vervangen door peterselie)

Bereiding

30 minuten
Wachttijd: 60 minuten (paprika) + 20 minuten (stomen)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de paprika’s ongeveer 1 uur in de oven. Ze moeten zwart worden.
Doe de paprika’s daarna in een plastic zak, bind dicht en laat afkoelen. Verwijder daarna het vel en de zaadlijsten. Schep het de stukjes in een schaal en giet er wat olijfolie en strooi er een snufje zeezout over. Snijd intussen de andere ingrediënten.
Verhit de onderste helft van de cataplana pan, schenk er wat olijfolie in en direct de stukken chorizo. Laat de worst kleuren en ‘smelten’. Om verbranden van de olie te voorkomen, schakel je het vuur uit en schep met een schuimspaan de chorizo op een bord.
Zet het vuur weer hoog en voeg de kip toe. Bak deze rondom aan en (vuur uit!) schep ook deze op een bord.
Nu gaat het vuur weer hoog en mag alles er achter elkaar in. Uien en wortel flink bakken (maar niet verbranden natuurlijk). Knoflook erbij, even omroeren en beetje laten kleuren. Kip en chorizo weer erbij en daarna de schelpen en garnalen.
Giet de blikken tomatenblokjes erover en doe daarna het laurierblad, beetje piri piri (niet te veel als je niet van pittig houdt) en paprikapoeder erbij. Breng op smaak met peper en zout en dan als pièce de résistance de geroosterde paprika er bovenop.
Nu kom je erachter dat je cataplana pan eigenlijk te klein is, maar je probeert het geheel toch voorzichtig om te scheppen.
Doe de deksel op de pan en sluit de klemmen; draai het vuur half hoog en na 20 minuten is het klaar. De pan is gloeiend heet en ook de stoom die onder de deksel vandaan komt, dus ovenwanten zijn een aanradertje… Open de pan aan tafel en strooi de koriander (of peterselie) over het gerecht. De deksel kun je gebruiken voor de lege schelpen.
Geef er een in grove stukken gesneden brood, een salade en vinho branco bij en stel je voor dat je hier zit te eten. Bom apetite!

                             Bron Foody.nl

 
 
 
E-mailen
Info