Menu & Recepten
           

Peren en Bonen

ingrediënten

  • 1000 gram stoofperen Giezen Wildeman*
  •  500 gram sperziebonen
  •  1000 gram aardappels 
  • 250 gram mager gerookt spek
  • 1 grove rookworst (metworst)
  • stukje boter
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

Schil de aardappels snij ze in stukken spoelen en zet ze onder water.De peren schillen halveren en klokhuis verwijderen.De sperziebonen wassen ,ontharen en doormidden breken.De peren met het spek opzetten met ruim water op het warmte bron ongeveer 30 minuten.Het spek uit de pan halen vervolgens ,aardappels ,bonen en de worst/spek(zout) erbij doen en vervolgens nog ongeveer 45 minuten zachtjes laten koken.Haal de worst en spek uit de pan ,giet het kookvocht af in een schaaltje.Roer voorzichtig de aardappels met bonen en peren door elkaar met passie zo dat de peren enigszins heel blijven eventueel nog wat kookvocht toevoegen met een klontje boter.

*Er zijn verschillende variatie mogelijk betreft de peren ,men kan kiezen voor Gieze wildeman maar ook voor Suikerperen, Herenpeertjes of kruideniertjes ectr.Het schillen van de peren kan ook achter wegen worden gelaten of half wel kroontje en steeltje hangt af van waar de voorkeur van uit gaat,er bestaan hier verschillende meningen over.Het heeft vooral te maken met de overlevering van de ouders te maken.

 

Stoofperen van mengsje 

ingrediënten

  • 1 kilo stoofperen GIESER WILDEMAN.
  • 50 gram suiker
  • 1 flesje Betuwe rode bessensap van Hero
  • water
  • 1/2 theelepel kaneel

Bereidingswijze

Schil de peren halveer ze en verweider het klokhuis met steelje. Doe de peren in een pan met suiker, het flesje bessensap en kaneel, afvullen met water zodat de peren net onderstaan. Vervolgens op een laag vuur de peren minimaal één uur stoven langer stoven kan tot max 3 uur wel zachtjes en naar gelieve.