Menu & Recepten
           

Paling met pap stip (spakenburgs familie recept)4 personen.

Ingrediënten

 


  • 2 kilo Gevilde en schoongemaakte, IJsselmeer paling.
  • Zout en peper naar smaak
  • 1500 gram bloemige aardappels (irene)
  • 250 mililiter melk
  • maizena
  • azijn
  • roomboter 
  • mosterd

Bereidingswijze: 

De paling in mootjes snijden (wassen) en in een pannetje recht opzetten.(eventueel omgekeerd schoteltje om de bodem van pan liggen*) gooi wat zout en peper over de paling.De paling 30 minuten laten garen let op! geen water toevoegen.Schil de aardappels snij in stukken ,spoelen opzetten met ruim water ,+_ 30 minuten koken.

De papstip* maken ,doe ruim een grote mok met melk in een pannetje en aan de kook brengen ,Doe melk in een mok(1/2) en doe hierin één eetlepel  maizena, goed door roeren en al roerend toevoegen bij het kokende melk, totdat er een papje ontstaat (yoghurt dikte)doe er één eetlepel azijn bij en een stukje roomboter +_75 gram.Dien de aardappels dampend op.Op het bord de aardappels met de papstip overgieten.Daarbij de paling en lepel mosterd op rand van het bord smullen maar. Tip! Als toetje word er (dikke)rijstepap gegeten.*papstip kent verschillende creaties zo kan men ook karnemelk als basis gebruiken en of met melk,water.


Gerookte paling met komkommersalade en basilicumdressing.

Ingrediënten

  • 200 gram gerookte palingfilet
  • 1 kleine komkommer
  • 6 sprietjes bieslook
  • halve citroen
  • 2 eetlepels basilicum
  • 1 theelepel (Japanse) sojasaus
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout en peper


Bereiding

Haal de paling een half uur voor gebruik uit de koelkast. Was de komkommer, snijd de helft in flinterdunne plakjes en leg ze op keukenpapier. Schil de rest van de komkommer, halveer hem in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Knip de bieslook in stukjes. Boen de citroen schoon en rasp er 2 theelepels gele schil af. Pers de citroen uit. Doe de basilicum met de geraspte citroenschil, 1 eetlepel citroensap, de sojasaus, de olijfolie en 2-3 eetlepels water in een hoge kom en klop het geheel tot een mooi gladde dressing. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Schep in een kom de blokjes komkommer met de bieslook en 3 eetlepels dressing door elkaar. Snijd de palingfilets elk in vier stukken. Bedek 4 borden met de plakjes komkommer. Leg de plakjes paling in het midden naast elkaar op een rijtje. Schep de komkommerblokjes op de paling en druppel nog wat dressing over de plakjes komkommer.

Bron & foto