Menu & Recepten
           

Spakenburgse melkmoes

ingrediënten

  • 250 gram mager gerookt spek
  • 1 grove metworst (250 gram)
  • ½ liter gortepap (uit bekers kant en klaar of 1½ liter zelfgemaakte gortepap.
  • 200 gram grote blanke rozijnen
  • 3 á 4 takjes (roomse) kervel
  • 6 á 7 bieslook sprieten
  • 1 blad zuring
  • karnemelk toevoegen naar wens (dik of dunne massa)

bereidingswijze

Zo maak je dit gerecht van 'Ootje en  Groof ' (grootmoeder en grootvader):
Was de kervel, zuring en bieslook en snij  deze zeer fijn. Laat de rozijnen +- 10 minuten wellen in lauw water. Breng in een pan ongeveer 1/2 liter water aan de kook en laat hierin het spek, metworst, melkmoes groenten en rozijnen ca. 30 minuten koken. Voeg tenslotte al roerende de gortepap toe en laat alles nog even koken. Naar wens karnemelk toevoegen ± grote mok. Blijf voortdurend roeren. Haal de pan van het vuur en laat de melkmoes nog een kwartiertje door pruttelen. Voordat u gaat opdienen het spek en de worst in schijfjes snijden weer terug in de massa en uw heerlijke oud-Spakenburgse maaltijd is klaar voor het opdienen!

TIP ! lekker met roggebrood