Ingrediënten
Bereiding
Knip 2 stukken bakpapier van 30 x 30 cm. Maak de makreel schoon, verwijder vel en graatjes. Leg de stukken makreel in het midden van de stukken bakpapier. Schil de bleekselderij met een dunschiller en snijd de stengels in dunne plakjes. Snijd de tomaatjes in reepjes. Verdeel de bleekselderij, tomaatjes en de tijm over de makreel en druppel er wat citroensap over. Vouw de stukken bakpapier als pakketjes dicht. Verwarm de pakketjes 4-5 minuten in de magnetron op vol vermogen. Kook intussen de visbouillon met 1½ eetlepel citroensap in tot er nog ca. 3 eetlepels over zijn. Roer de slagroom erdoor en kook het geheel nog 3-4 minuten in. Voeg zout en peper naar smaak toe. Klop de saus met de staafmixer schuimig. Zet de pakketjes op twee borden, vouw ze open en schenk de saus over de makreel.
Lekker met wilde en witte rijst.
Ingrediënten
Bereiding
Verhit de olijfolie en bak hierin de ui en knoflook 2 minuten. Voeg spek en pijnboompitten toe en roerbak het 4 minuten totdat alles goudbruin is. Schep sinaasappelrasp, peper, zout en koriander door de vulling.
Vul de buikholte van de makrelen met plakjes sinaasappel en het pijnboompittenmengsel. Bind ze op met (rollade)touw. Bestrijk de makrelen met een beetje olie en grill (in een visklem) ze op de barbecue of onder een hete grill ca. 7 minuten per kant tot ze gaar zijn. Keer ze regelmatig. Garneer met partjes sinaasappel.
Lekker met gegrild stokbrood en tomaten-komkommersalade.
Tip: in plaats van een visklem kunnen de vissen ook omwikkeld worden met keukengaren dat even in water geweekt is zodat het niet verbrandt.
Het verwijderen van de graat: Breek de ruggengraat aan de kant van de kop. Maak de opening aan de staartzijde iets groter. Draai de vis om en druk met de hand stevig over de hele lengte op de graat om hem los te maken. Breek de graat bij de staart en trek hem eruit.