Kabeljauw met mosterd 4 personen.
Ingrediënten
- 4 moten kabeljauw van ongeveer 200 gram
- 1 citroen, sap
- 60 gram bloem
- 80 gram boter
- 200 gram champignons
- 8 sjalotjes
- 1,5 dl droge witte wijn
- 1,5 dl slagroom
- 1 grote eetlepel grove mosterd
- Peterselie
- Peper en zout
Bereiding
Snijd de champignons in plakjes en de sjalotjes en peterselie fijn. Was de kabeljauwmoten, leg ze in een diep bord, pers het sap van een halve citroen erover en wat zout en peper en laat een uur marineren.
Droog de moten af, haal ze door de bloem en schud er de overtollige bloem af. Smelt 60 gram boter in een pan en bak hierin de moten bruin in circa 6 minuten per kant.
Smelt de rest van de boter in een pan en bak hierin de champignons. Leg de kabeljauw samen met de champignons op een voorverwarmde schaal. Houd de schaal warm.
Fruit de sjalotjes in de boter van de kabeljauw, blus af met de wijn en roer alle aanbaksels goed los. Roer slagroom, mosterd en de rest van het citroensap erdoor. Laat wat indikken. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de saus over de kabeljauw en de champignons, en bestrooi met peterselie.
Gegratineerde kabeljauw met aïoli
4 personen.
Ingrediënten
- 600 gram kabeljauwfilet
- 4 ansjovisfilets
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie (vers of diepvries)
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel citroenrasp
- 1 eetlepel citroensap
- 6 eetlepels olijfolie
- 75 gram oudbakken wit broodkruim
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels crème fraîche
- peper en zout
Bereiding
Spoel de kabeljauw af en dep deze droog. Verwarm de oven voor op 200°C. Hak de ansjovisfilets met de peterselie en een gepeld teentje knoflook zeer fijn. Voeg citroenrasp, citroensap en peper toe en roer alles met 3 eetlepels olijfolie tot een pasta. Leg de kabeljauwmoten naast elkaar in een licht ingevette ovenschaal en bestrijk ze met de ansjovispasta. Bestrooi ze met fijngemaakt broodkruim en sprenkel de rest van de olijfolie erover. Zet de kabeljauw 20-25 minuten in het midden van de oven totdat de broodkruimels goudbruin zijn. Maak intussen de aïoli door de gepelde knoflookteentjes te mengen met de mayonaise, crème fraîche peper en zout. Serveer de knoflook mayonaise bij de gegratineerde kabeljauw.
Lekker met een tomatensalade.