Menu & Recepten
           


Kabeljauw met champignons en een gefrituurd ei.

recept Maryanne

Benodigheden:4 personen.

  • 2 sjalotten
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes tijm
  • 30 gram boter
  • 10 gram bloem
  • 200 ml gevogelte fond (pot)
  • 100 ml slagroom
  • Zout en peper
  • Een beetje citroensap
  • 250 gram champignons
  • 4 plakken ontbijtspek
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel suiker
  • 50 ml balsamico
  • 4 kabeljauwfilet met huid(125 gram)
  • ½ Bosje bieslook
  • 500 ml frituurolie
  •  4 eieren

Bereidingswijze:


1. Pel de sjalotten en snipper ze. Maak de selderij schoon en snijd hem klein. Was de tijm. Verhit de boter in een pan. Fruit de sjalot en de selderij erin aan. Bestuif met de bloem en bak kort mee. Blus af met het fond, voeg de tijm toe en laat in ca. 30 minuten tot de helft inkoken. Voeg de slagroom toe en breng opnieuw aan de kook. Verwijder de tijm. Pureer de saus met de staafmixer en strijk hem door een zeef. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap.
2. Schil de aardappels en was ze. Snijd de aardappels in blokjes kook ze afgedekt ca. 20 minuten in water en zout. Maak de champignons schoon en halveer ze eventueel. Bak het spek in een droge pan knapperig. Neem het spek uit de pan en verhit 2 eetlepels olie in het bakvet. Bak er de champignons bruin in. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de suiker en laat al roerend kort karamelliseren. Blus af met balsamico, breng aan de kook en kook 3-4 minuten op laag vuur.
3. Breng de kabeljauw op smaak met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olie in een pan. Bak er de vis 3-4 minuten op de huidkant en vervolgens 5-6 minuten op de vleeskant.
4. Was de bieslook en hak hem fijn. Giet de aardappels af, roer ze door de roomsaus en druk de aardappels wat kleiner. Roer de bieslook erdoorheen. 
5. Verhit de frituurolie in een grote pan tot 180°C. Breek de eieren een voor een in een soeplepel, laat ze in de hete olie glijden en frituur 2-3 minuten. Dien alles op.