Menu & Recepten
           

Hete bliksem van stoofperen 

met klapstuk 

uit Noord-Holland 

Ingrediënten voor klapstuk:

  • +- 50 gram boter om in te braden 
  • 2½ deciliter water
  • ½ theelepel zout 
  • 5 peperkorrels
  • 1 laurierblaadje
  • 1 stukje foelie Of theelepel nootmuskaat 
  • 500 gram klapstuk. 

Ingrediënten voor de hete bliksem

  • 1500 gram Giezen Wildeman stoof peren
  • 350 milliliter water
  • 25 gram pijpkaneel
  • 30 gram suiker
  • 1500 gram aardappelen
  • zout naar smaak

Bereidingswijze 

De stoofperen schillen, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Doe de peren met het water met de pijpkaneel en de suiker in een pan en laat de peren 2 uur op een laag vuur stoven. Verhit in een andere pan  de boter braad de klapstuk licht bruin aan doe het water erbij samen met met wat zout, de peperkorrels, het laurierblaadje, het stukje foelie en laat de klapstuk op een laag vuur ongeveer 2 uur zachtjes sudderen. Schil de aardappelen snij ze in stukken en doe ze bij stoofperen. (Haal de pijpkaneel eruit) Laat alles nog eens 30 minuten zachtjes koken.Giet de peren met de aardappelen af en stamp deze door elkaar.Haal de klapstuk uit de pan en voeg zoveel jus bij de stamppot dat er smeuïge stamppot ontstaat. Schep de hete bliksem op je bord samen met een stuk klapstuk.

info:

  • Vanouds word de klapstuk gekookt in water dus niet in jus,echter vond ik het zo lekkerder smaken "met jus".
  • De peren worden niet geschild wel van klokhuis ontdaan.
  • Ook kunnen er andere stoofperen rassen worden gebruikt.