Menu & Recepten
           

Heilbot in papier 4 personen.


Ingrediënten

  • 500 gram heilbot filets
  • versgemalen zeezout en peper
  • 1 courgette
  • 1 venkel
  • 1 winterwortel
  • 1 rode ui
  • 1 citroen
  • bosje verse of diepvries dille
  • 1 el (olijf)olie
  • 4 stukken bakpapier van 30 x 30 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de stukken bakpapier op het aanrecht. Schaaf de courgette en winterwortel in linten of plakjes met een kaasschaaf. Snijd de venkel en ui in dunne plakken. Kook ze gedurende 3 minuten. Verdeel over ieder stuk bakpapier de gesneden groenten en leg daarop de visfilet. Bestrooi het geheel met zout en peper. Snijd de citroen in plakjes, hak de dille fijn, verdeel de citroen en dille over de vispakketjes en bestrooi het geheel met wat olie. Vouw nu de pakjes dicht. eg ze op een bakplaat en laat de vis in papier in ongeveer 10 minuten gaar worden. 

Tip: Varieer de groenten naar eigen keuze, bijvoorbeeld voor een najaars vispakketje is het lekker om paddestoelen of pompoen, in kleine stukjes gesneden, te gebruiken. Ook lekker met wat verse tijm.

Gebakken heilbot met gember 4 personen.

Ingrediënten

  • 450 g stevige witvisfilets, bijvoorbeeld heilbot
  • 2 tl zout
  • maizena, voor het bestuiven
  • 150 ml arachideolie
  • 3 el verse gember, in dunne staafjes
  • 2 el kippen- of groentebouillon, of water
  • ½ tl gemalen witte peper
  • 2½ el shaoxing-rijstwijn of droge sherry
  • 2 tl suiker
  • 2 tl sesamolie
  • 3 el gesneden lente-ui

Bereiding

Bestrooi de visfilets aan beide kanten gelijkmatig met 1 tl zout. Snijd ze in repen van 2,5 cm breed en wacht 20 minuten. Bestuif ze met de maizena en schud overtollige maizena er weer af. 
Verhit een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Doe de olie erin en wacht tot-ie lichtjes rookt. Voeg dan de gember toe en, een paar seconden later, de visfilets. Bak ze tot ze stevig en bijna gaar zijn. Neem ze uit de wok of pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Giet de olie uit de wok of pan en veeg die schoon. Doe dan alle overige ingrediënten erin, behalve de lente-ui. Breng aan de kook en leg de visfilets weer in de wok of pan; keer ze voorzichtig om, om ze met het mengsel te bedekken en bak ze in nog ongeveer 1 minuut gaar. Doe ze over op een schaal, bestrooi ze met de ringetjes lente-ui en serveer meteen.

Heilbot

Heilbot is een langgerekte, dikvlezige platvis; hij heeft een puntige kop en een lange staart. De kleur van de rug van de heilbot is groen-bruin tot zwart en zijn onderkant is wit. De heilbot wordt maximaal 3 meter lang.

Koken met Heilbot

Heibot is een zeer smaakvolle vis met stevig vlees. Heilbot kan goed worden gestoofd, gegrild, gebakken en gerookt.

bron