Ingrediënten
Bereiding
Rooster de boterhammen en besmeer ze met de mosterdsaus. Beleg 2 boterhammen met de veldsla, plakjes biet en plakjes komkommer. Snijd de haring in kleine stukjes. Verdeel de stukjes haring en de uienringen over de belegde boterhammen. Leg de 2 overgebleven boterhammen erop. Snijd de sandwich diagonaal doormidden.
Ingrediënten
Bereiding
Snijd de komkommer in de lengte door en schraap met een theelepel de zaadjes eruit. Snijd de komkommer in dunne plakjes en strooi er zout en peper over. Roer in een kommetje de mayonaise en mierikswortel door elkaar, voeg zout en peper naar smaak toe. Bestrijk de sneetjes brood dun met de mierikswortelmayonaise. Verdeel driekwart van de komkommer over twee sneetjes. Verwijder het staartje van de haring en leg hem op de komkommer. Schep de rest van de mierikswortelmayonaise en komkommer erop en leg de andere sneetjes met de besmeerde kant naar beneden erop. Leg de sandwiches op twee borden.
bron
Haring is een vis met een rijke historie. Het is al eeuwenlang een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse vissector. De haringvangst heeft zelfs tot een aantal oorlogen met Engeland geleid. Ook tegenwoordig is haring één van de belangrijkste producten in de viswinkel.
Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd (half mei tot juli) gevangen. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd. Haring die later in het jaar wordt gevangen wordt vaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring of geëxporteerd.
Na vangst gaat de haring gekaakt en gepekeld de diepvries in. Dit invriezen is bij wet verplicht. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door kan genieten van Nieuwe Haring. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis iets voller van smaak zijn.
Het haringseizoen start elk jaar begin juni met de traditionele veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring. Vanaf dan is de Nieuwe Haring overal te koop en worden op tal van plaatsen haringparty’s georganiseerd. De startdatum wordt meestal rond eind november bekend gemaakt.
Er bestaat nogal wat verwarring over de term Nieuwe Haring en maatjesharing. Volgens de Warenwet mag haring Nieuwe Haring genoemd worden vanaf de start van het seizoen in juni tot en met 30 september. Daarna moet deze haring officieel maatjesharing genoemd worden. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke en haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’.
In het najaar spreken we dus van ‘maatjes’. Maatjesharing is dezelfde haring als de Nieuwe Haring, met hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde kwaliteit als de eerste Nieuwe Haring van het seizoen. Haring is dus het hele jaar rond lekker en gezond!
Haring is een 'vette vis', boordevol omega 3. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3 vetten is 450 mg. Door het eten van 2 haringen per week krijg je voldoende omega 3 binnen.
Wanneer de haring wordt aangeboden, bij voorkeur direct na het schoonmaken, mag hij geen restjes ingewanden of schubben meer bevatten. Een haring die enige tijd blijft liggen en aan de lucht wordt blootgesteld, gaat achteruit in kwaliteit. Het vet in de vis gaat onder invloed van zuurstof oxideren en de haring kan na verloop van tijd een ranzige smaak krijgen.
De beste haring wordt ter plekke schoongemaakt. Een redelijk alternatief voor haring vers-van-het-mes is voorverpakte haring. In supermarkten wordt haring verkocht in een afgesloten verpakking. Daarin is zuurstof vervangen door stikstof, die de houdbaarheid vergroot. Er zijn ook consumentenverpakkingen met diepgevroren schoongemaakte haring.