Menu & Recepten
           

Gegratineerde griet met kaas en mosterd 4 pers.

Ingrediënten

  • 4 grietfilets à 150 gram
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 200 gram geraspte belegen kaas of Gruyère
  • 1 eetlepel mosterd
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 gram kerstomaatjes
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C. 
Spoel de visfilets af onder stromend koud water en dep ze droog. Bestrooi de grietfilets met peper, zout en kerriepoeder. Vet een platte ovenschaal licht in. Leg de visfilets er naast elkaar in. Meng de kaas met de mosterd en de crème fraîche. Verdeel dit mengsel over de griet. Zet het gerecht 15-20 minuten in het midden van de oven tot de vis gaar is. Dek de schaal af als het kaasmengsel te bruin wordt. Kruis de kerstomaatjes in en leg ze de laatste 5 minuten naast de filets in de ovenschaal. Strooi de peterselie er voor het serveren over. 

Lekker met gebakken aardappeltjes en een tomaten-komkommersalade.

Griet met paddenstoelen en dragon.

 

Ingrediënten

 

  • 4 grietfilets à 150 gram
  • bloem
  • 250 gram oesterzwammen of kastanjechampignons
  • 1 sjalotje
  • 4 eetlepels (olijf)olie
  • 2 dl visbouillon van tablet
  • 2 theelepels maïzena of allesbinder
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel verse of gedroogde dragon
  • zout en versgemalen peper

 

Bereiding

 

 

Spoel de filets af onder koud water en dep ze goed droog. Haal de grietfilets door de bloem en bestrooi ze met peper en zout. Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in reepjes of plakjes. Pel het sjalotje en snipper het. Verhit 3 eetlepels olie en bak hierin de visfilets in 3 à 4 minuten per kant goudbruin en gaar. Houd ze op een andere schaal even warm en voeg aan het vet waarin de griet is gebakken 1 eetlepel olie toe en bak de paddestoelen en het sjalotje in ongeveer 2 minuten. Giet de visbouillon erbij en breng deze aan de kook. Meng de maïzena met 1 eetlepel water (allesbinder wordt niet gemengd). Roer dit door het paddestoelenmengsel tot de saus bindt. Schep de crème fraîche, dragon en citroensap erdoor. Serveer de saus bij de visfilets.
bron & foto's