Ingrediënten
Bereiding
Was de gamba's en dep ze droog. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in zeer dunne plakjes. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de helft van de olie en bak de plakjes knoflook heel licht bruin. Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Voeg de uienringen aan de pan toe en bak ze omscheppend 4 minuten op een hoog vuur. Schep ze uit de pan.
Verhit de rest van de olie in de pan en bak hierin de gamba's omscheppende in 3-4 minuten gaar. Voeg de sherry, het citroensap, de knoflook en de uien toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel nog heel even doorwarmen en strooi de peterselie erover.
Lekker met gekookte rijst met stukjes rode paprika erdoor en gestoofde courgette.
Ingrediënten
Bereiding
Snijd de bosuitjes in stukken van 2 cm. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in reepjes. Verhit de olie in een wok en bak de knoflook en rode peper zachtjes glazig. Bak het kerriepoeder 1 minuut zachtjes mee. Schep de garnalen en de bosuitjes erdoor en roerbak 1-2 minuten op matig tot hoog vuur. Roer de kokosmelk erdoor en laat het gerecht nog 2-3 minuten heel zachtjes sudderen.
Lekker met basmatirijst, broccoli en wortelsalade.
Tip: vervang de kokosmelk door romige yoghurt, bijvoorbeeld Griekse yoghurt of biogarde roer. Neem peterselie en bieslook in plaats van koriander.
Foto's & bron
De gamba is er in veel verschillende formaten. Ze zijn zowel rauw, gekookt, gepeld en ongepeld te koop. Kleinere gepelde exemplaren waar het staartje nog aan zit, worden ook wel cocktailgarnalen genoemd. De naam scampi wordt vaak gebruikt voor de reuzegarnalen waarbij de kop al is verwijderd.