Menu & Recepten
           

Filosoof. 

Ingrediënten.

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 3 uien
  • 500 gram varkensvlees in kleine stukjes (of gebruik runderlapjes als je dat lekkerder vindt)
  • 4 zoetzure appels elstar of Jona gold 
  • 250 ml bouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • azijn
  • 1 eetlepel bloem
  • paneermeel
  • boter

            

Bereidingswijze

Pel de uien en snijdt ze klein. Bak ze in wat boter op een laag vuur in een minuut of 10 lichtbruin.

De uien moeten helemaal zacht zijn. Voeg het klein gesneden vlees toe, samen met de bouillon, een scheutje azijn, laurier, kruidnagels en wat peper en zout. Laat alles ongeveer 50 minuten zachtjes sudderen met het deksel op de pan. (laat 20-30 minuten langer stoven als je runderlapjes gebruikt).

Kook intussen de aardappelen gaar, en maak er met wat melk een smeuige puree van. Breng op smaak met wat zout. Als het vlees gaar is (moet helemaal zacht zijn) bind je het vocht in met de in wat water aangemaakte bloem. Laat het nog even zachtjes sudderen met het deksel van de pan en je ziet het langzaam indikken. Maak zorgvuldig op smaak met peper en zout.

Bak in een koekenpan de plakken appels bruin in wat boter.

    

Leg in de ovenschaal eerst een laag vlees/uienmengsel, daarop de helft van de appels en vervolgens een laag puree. Herhaal dit en eindig met de puree. Strooi wat paneermeel over de schotel en leg er een paar klontjes boter op. Bak ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200º. Serveer als de korst bruin is.