Menu & Recepten
           

Duitsland 

Königsberger klopse 

(gehaktballen in kappertjes saus)

 

Ingrediënten :  4 PERSONEN

 

Voor de gehaktballen:

500 gram gemengd gehakt

3 middelgrote uien

15 gram boter

1 ei

3 eetlepels paneermeel

2 eetlepels fijngehakte peterselie

peper, zout naar smaak

1 theelepel geraspte citroenschil

Voor het kookwater om de bouillon te verkrijgen:

1 ½  ltr water

zout

1 middelgrote ui, geschild

1 laurierblad

2 kruidnagels

Voor de saus:

40 gram boter

30 gram bloem

1/2 liter bouillon verkregen van het kookwater voor de gehaktballen!

4 eetlepels zure room

3 eetlepels kappertjes

Citroensap

Bereidingswijzen:

Voor het gehakt:

Uien pellen en snipperen. Boter verhitten en uien hierin goudbruin bakken. Af laten koelen.

                          

Gehakt vermengen met eieren, paneermeel, peper, zout, peterselie, citroenschil en de gebakken uien. Hiervan 8 ballen vormen.

Voor het kookwater om de ballen in te garen:

Water met 1 theelepel zout aan de kook brengen. Laurierblad en kruidnagels in de ui steken en in het kookwater doen.

Gehaktballen één voor één in het kookwater doen en gehakt in open pan op een lage warmtebron plm. 20 minuten laten trekken.

Gehaktballen uit de pan halen en afgedekt warm houden.

Voor de saus:

Boter smelten in de pan. Bloem toevoegen en goed roeren.

Beetje bij beetje de 1/2 ltr bouillon van de gehaktballen toevoegen. Saus aan de kook brengen. Plm. 5 min. zachtjes laten koken. Eidooiers met zure room en een beetje warme saus door elkaar roeren en langzaam door de niet meer kokende saus roeren.

Kappertjes toevoegen en de saus op smaak maken met zout, peper en citroensap.

Gehakt in de saus doen.

Serveertips

Lekker met gekookte aardappelen en groenten.