Menu & Recepten
           

Gegratineerde coquilles.

Ingrediënten

  • 4 coquilles in de schelp
  • 50 gram zeekraal
  • 6 kerstomaatjes
  • 1 sneetje oud witbrood
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 eetlepels slagroom
  • 1 theelepel milde kerriepoeder
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels bieslook (fijn geknipt)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ºC. 
Maak de coquilles schoon: steek een scherp mes bij het scharnier in de opening en snijd de sluitspier door. Doe dit ook aan de andere kant van het scharnier. Open de schelp en snijd de coquille los. Schep de witte coquille uit de schelp en maak de schelp verder leeg. Was de diepe schelphelften af en maak ze droog. Overgiet de zeekraal met kokend water, laat dit goed uitlekken. Halveer de kerstomaatjes. Verkruimel het sneetje brood heel fijn (in de keukenmachine) en meng de olie erdoor. Leg de diepe schelphelften op een bakplaat en verdeel de zeekraal erover. Snijd de coquilles in drie plakken en leg ze op de zeekraal en leg de tomaatjes eromheen. Roer in een kommetje de slagroom los met het kerriepoeder, de Parmezaanse kaas en het bieslook. Schep dit over de coquilles. Strooi het broodkruim erover. Schuif de bakplaat in de oven en laat de coquilles in 4-6 minuten goudbruin en bijna gaar worden. Zet de schelpen op bordjes en serveer direct.

Romige tagliatelle met champignons en gegrilde coquilles.

Ingrediënten

  • 500 gram coquilles (8 grote of 12 kleinere)
  • 400 gram tagliatelle
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 500 gram kastanjechampignons, in vieren
  • 250 gram ricotta
  • sap van een halve citroen
  • 15 gram verse basilicum (reepjes)
  • 75 gram rucola
  • zout en versgemalen peper


Bereiding

Kook de tagliatelle in een pan met ruim kokend water en wat zout beetgaar. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de ui zachtjes glazig. Voeg de champignons toe en bak ze op hoog vuur al omscheppend in 3-4 minuten bruin en gaar. Laat een grillpan goed heet worden. Dep de coquilles goed droog met keukenpapier en bestrijk ze dun met olijfolie. Rooster de coquilles in de hete grillpan op hoog vuur in 3-5 minuten mooi bruin en bijna gaar. Keer de coquilles als ze vanzelf van de ribbels loslaten voorzichtig met een spatel. Bestrooi ze met zout en peper. Roer in een kom de ricotta los met 1 eetlepel citroensap, een scheut pastakookvocht en zout en peper naar smaak. Giet de tagliatelle af en roer de ricotta en de gebakken champignons erdoor. Warm het geheel nog even zachtjes door en schep dan het basilicum erdoor. Schep de romige tagliatelle in vier warme diepe (pasta)borden en leg er een flinke toef rucola op. Leg hierop de gegrilde coquilles. 

Lekker met een salade van tomaten. 

Tip: neem eens gemengde paddenstoelen in plaats van champignons.